• آواتار فرهاد عظیمی

فرهاد عظیمی

عضو
    13 می 2021 در 1:41 ق.ظ

سرکار خانم شرفی ممنون از بابت وقتی که گذاشتین و مشارکتی که داشتین.

منم چندان تعصبی به انتخاب واژگان فارسی ندارم، هر چند اگر بتونم، تمایل دارم.

اما می دونین مشکل چیه؟ با یک مثال مطلبم رو می گم. ماده 381 قانون تجارت در خصوص مسئولیت متصدی حمل و نقل می گه: «اگر عدل‌بندی عیب ظاهر داشته و متصدی حمل و نقل مال را بدون قید عدم مسئولیت قبول کرده باشد مسئول آواری خواهد بود».

این ماده رو چه کسانی می خونن و استفاده می کنن؟ حداقل:

1- دانشجویان حقوق

2- دانشجویان بیمه

3- ارزیابان خسارت

4- کارشناسان بیمه

5- کارکنان درگیر در حوزه حمل و نقل

و ….

خب، هر کس برای اولین بار با این ماده رو برو میشه براش جای سواله که این «آواری» یعنی چی. قبلا که خیلی سخت می تونست به جواب برسه شاید هم نمی رسید. الانم که اینترنت و ارتباطات هست سریع سرچ می زنه. خب بیایید ببینیم به چه نتایجی می رسیم:

1- آواری همان بحری است یعنی دریایی

2-آواری یعنی . (حامص ) آوارگی . || (اِ) خاکها و سنگهای توده از خرد شدن و فروریختن کوه

3- آواری یعنی خسارت فیزیکی

4- ریشه در فرانسه دارد و …

چی شد؟!؟!

اولا چرا کلمه ای استفاده کنیم که نامانوس باشه و نیاز به این همه زمان برای پیدا کردن معنا ومفهومش داشته باشیم و

ثانیاً بالاخره کدام یک از 4 گزینه بالا صحیح است. دقت بفرمایین اولی می گه خسارت دریایی (بحری) ، دومی به خاک و کوه اشاره می کنه که ربطی به دریا نداره، سومی کلا جغرافیا و می زاره کنار و از خسارت فیزیکی صحبت می کنه که خودش یه مقوله کاملا متفاوتیه و در ضمن می تونه ناشی از هر دو اونها یعنی کوه و دریا باشه

من اعتقاد دارم زبان ابزاریه برای برقراری ارتباط نه برای دشوار نمودن ارتباطات. به همین خاطر ضمن موافقت با شما در خصوص کلماتی مثل تلویزیون و رادیو و کراوات و … پیشنهاد می کنم تا جایی که امکان پذیره از واژگانی استفاده کنیم که برای خواننده زحمت ایجاد نکنه.

حتی اگر ما یک کلمه جدید فارسی بسازیم که تا امروز به کاربرده نشده، باز هم بهتر از کلمه باراتری هست چون اولا خواننده با کمترین فشار ذهنی به معنا نزدیک میشه و ثانیاً در کوتاه مدت قبولش می کنه و ملکه ذهنش میشه.

نمونه اش کلمه یارانه هست. که به جای سوبسید گذاشته شد. اولا معناش می رسوند که برای یاری هست ثانیا با دو بار دریافت یارانه 🙃 پیرو جوان فهمیدن این کلمه یعنی چی. در حالی که تا قبل از اولین واریز کسی اصلن این کلمه رو نشنیده بود چون وجود نداشت.